Mas Tour du Monde uw vakantiewoning bij de Mont Ventoux

Beleef de Tour de France vanuit uw vakantieverblijf


Hier een persoonlijke foto vanuit de Tour de France 2021 beleefd vanuit de laatste bocht voor de top. Elk jaar komt de Tour wel in de buurt van de Ventoux en soms gaat hij er over heen. Niet al te vaak zodat het een speciale gebeurtenis blijft. Het blijft een bijzondere ervaring om de hele Tour karavaan te ervaren. Natuurlijk is het voorbij voordat je het weet maar er heerst er omheen een apart sfeertje. De echte fietsliefhebbers staan juichend langs de kant en raken geïnspireerd en krijgen nog meer respect voor de enorme snelheden waarmee ze koersen. Het is tegelijk voor iedereen een soort van Franse cultuur beleving want jong en oud is aanwezig.
Sinds vorig jaar is er een jaarlijkse fietskoers bijgekomen die mee doet voor het wereldbeker klassement. Het gaat om de Mont Ventoux Dénivelé Challenge met aankomst op de top van de Ventoux. Hier doen tot nu toe elk jaar bekende internationale pro renners aan mee. Al met al des te meer een reden om rond de Ventoux de vakantie door te brengen om met nog meer inspiratie zelf de Mont Ventoux te beklimmen.…

Wandelen en fietsen

De weg samen delen op de Ventoux

route delen mont ventoux
Dit verkeersbord komt u tegenwoordig steeds vaker tegen langs de wegen van de Vaucluse. Deze staat langs de route van de Mont Ventoux. Ze zijn uit eigen ervaring echt noodzakelijk. De Ventoux lijkt de laatste jaren steeds meer een berg te zijn waar niet alleen fietsers steeds sneller omhoog willen gaan maar ook motoren en auto's met veel vermogen. Alsof bijna iedereen bezig is met het verbeteren van een "Strava" record. Wetgeveving in Frankrijk bepaald onder andere dat bij het inhalen van een fiets een auto binnen de bebouwde kom een ​​veiligheidsafstand van minimaal één meter moet respecteren. Deze afstand wordt op landwegen verlengd tot 1,50 meter. Fransen zijn in het algemeen niet zo gericht op fietsers als in bijv. fietsland Nederland. Dit betekend dat Fransen zich behoorlijk kunnen ergeren aan groepen fietsers die naast elkaar blijven rijden. Omdat veel plattelands wegen smal zijn is het sowieso slim om niet naast elkaar te fietsen op een weg met meerdere onoverzichtelijke bochten. Tot de Franse rijstijl behoort het nemen van behoorlijke risico's als het gaat om inhalen voor een onoverzichtelijke bocht. Uiteindelijk is de slogan "Partageons la route" goed gekozen want het delen van de route vergt wederzijds respect.

Wandelen en fietsen, Mont Ventoux

De herindeling van de Mont Ventoux top 2020-2021

mont ventoux herinrichting 2020 2021
Hier is een impressie te zien van de aanstaande "nieuwe" top van de Mont Ventoux. De laatste jaren is het steeds drukker geworden op de Mont Ventoux en dus zeker ook op de top. De komende 2 jaar wordt de top anders ingericht zodat fietsers, auto's, motoren en wandelaars gescheiden de top kunnen bereiken. Vanwege de werkzaamheden kun je voorlopig niet meer helemaal tot de top komen met een gemotoriseerd voertuig. Lopend en fietsend is de top nog wel bereikbaar. Al met al beloofd de inrichting een stuk aantrekkelijker en, het meest belangrijke, veiliger te worden.

Wandelen en fietsen, Mont Ventoux

Het schoonhouden van de Mont Ventoux

route propre mont ventoux
Dit jaar zijn er nu ook aan de Malaucene kant om de zoveel kilometer speciale grote prullenbakken geplaatst. De laatste jaren werd er door hoofdzakelijik fietsers steeds meer afval langs de weg achter gelaten. Nu wordt iedereen verzocht om alle energiereep omhulsels en mogelijk andere prestatie verbeterende voedingsmiddel verpakkingen op te sparen om ze vervolgens in de prullenbakken te gooien. De afstand tot een prullenbak wordt van te voren aangegeven zodra je rekening kan houden met het moment van eten en drinken om de verpakkingen niet te lang in de fietskleding mee te hoeven nemen.

Mont Ventoux

Terrasje pakken na de beklimming van de Ventoux

fietsenrek malaucene ventoux
Je hebt wel een lekker koud drankje verdient als je net de Ventoux aan de Malaucene kant hebt bedwongen! Maar waar parkeer je dan je grote vriend de racefiets? Je wilt je trotse bezit wel in de gaten kunnen houden. In Malaucene hebben ze dit handig opgelost. Op het centrale plein waar de terrasjes zijn hebben ze in het midden dit fietsenrek geinstalleerd. Het vormt gelijk een bewonderplek van al dat moois. Vergeet niet na afloop je eigen fiets mee te nemen ;-)

Wandelen en fietsen, Mont Ventoux

Bidon bijvullen in Sault

fontein bidon bijvullen sault
Op de foto is het kleine pleintje te zien tegenover de bakker Maitre Nougatier. Als je goed kijkt dan zie je links een fonteintje. De ideale plek om de bidons bij te vullen tijdens een fietstocht. Aan het pleintje zit ook een gewone bakker waar je frisdrank en lekkere broodjes kunt kopen voor de nodige brandstof onderweg.

Mont Ventoux

Bidon bijvullen op de Mont Ventoux vanaf Bedoin en Sault

fontein mont ventoux bedoin

Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Een algehele regel is 1 bidon per uur. Als het heel warm is dan kan je vast wel wat extra gebruiken. Voorbij le Chalet Reynard (waar de laatste 6 km beginnen vanuit Bedoin en Sault) voorbij paalnummer 31 kom je in een scherpe bocht naar links de Fontaine de la Grave tegen. Het grootste gedeelte van het jaar komt hier drinkbaar bronwater tevoorschijn. Doe er je voordeel mee en geniet van een korte pauze ;-)

Mont Ventoux

Grandfondo fiets tourtocht Mont Ventoux

granfondo mont ventoux
De Granfondo Mont Ventoux behoort tot de Grand trophée serie. Het is serie van pittige fietstourtochten in Frankrijk die elk jaar worden georganiseerd. Vanwege de populariteit is het verstandig om zo snel mogelijk in te schrijven. De Mont Ventoux versie wordt in 2019 op zaterdag 1 juni georganiseerd. Het is een tocht van 170 km waarbij 4000 hoogtemeters overbrugt moeten worden. Het is een tocht waar je flink voor moet trainen om de finish te kunnen halen. Kijk voor meer info op grandtrophee.fr

Wandelen en fietsen, Mont Ventoux

De beste tijd van het jaar om de Mont Ventoux te beklimmen

mont ventoux beklimming
Naar mijn mening zijn juni en september de maanden waarin de weersomstandigheden gemiddeld genomen het meest ideaal zijn. In mei kan het weer nog wat onstuimig zijn. In juni begint het stabiele zomerweer zonder de constant hoge dag en nacht temperaturen van juli en augustus. In september daalt de nacht temperatuur geleidelijk waardoor het langer duurt voordat het in de ochtend warm wordt. Het beste kun je voor 9 uur aan de beklimming beginnen waardoor je met een gemiddelde tijd van rond de 2 uur in ieder geval voor het warmst van de dag boven bent. Begin juni en eind september kun je beter wat later vertrekken. Zorg er voor om altijd op de dag voor de beklimming het weer te checken. Op meteo-ventoux.fr kun je de actuele weersomstandigheden op de top bekijken. Check ook even de algehele weersomstandigheden. Als er onweer, sterke windvlagen of regen wordt voorspeld kun je beter een andere dag kiezen. Regen en flinke windvlagen maken afdalen heel gevaarlijk.

Mont Ventoux

Drone video van de beklimming van de Mont Ventoux

mont ventoux in de wolken
Recentelijk heb ik met mijn nieuwe MI Drone een korte film gemaakt van een vriend van ons die de Mont Ventoux heeft beklommen. Deze keer lag de top in de wolken met opstekende wind wat een uitdaging voor de drone en mij was. De video laat goed zien dat je voor de beklimming goed voorbereid moet zijn en kleren mee moet nemen voor verschillende weersomstandigheden. Het kan zo zijn dat het bij vertrek beneden aan de voet prachtig weer is en dat het boven spookt...
De video is toepasselijk gemaakt in de bocht bij de Col des Tempêtes (storm) terwijl de Ventouxman (triathlon wedstrijd) de Ventoux aandeed.
Hier volgt de link naar de pagina op onze website waar nog meer drone films zullen verschijnen in de toekomst.
Klik hier.

Mont Ventoux

MTB mountain bike verhuur bij de Mont Ventoux

fietsverhuur malaucene provence cycles
In Malaucene aan de voet van de Ventoux kunt u diverse MTB mountain bikes fietsen huren en online reserveren bij het volgende adres.
Provence Cycles Malaucène
https://www.provence-cycles.com/copie-de-les-velos-1
Het kan handig en praktisch zijn om van huis uit de verhuur al te regelen aangezien de voorraad beperkt kan zijn op een bepaalde dag.
Naast MTB fietsen bieden ze ook all terrain fietsen, elektrische fietsen, en race fietsen aan voor de verhuur.
De fietsenwinkel bevindt zich aan de rechterkant als u Malaucene vanuit Vaison la Romaine binnenrijdt.

p.s. we hebben geen commerciele belangen bij de vermelding van deze fietsverhuur zaak maar wel persoonlijke positieve ervaringen

Fietsverhuur, Mont Ventoux

Paragliding op de Mont Ventoux

mont ventoux paragliding
Het was een verrassing om in december paragliders te zien vertrekken van de top van de Mont Ventoux. Elk seizoen levert natuurlijk een ander uitzicht op. In de sneeuw met de witte alpentoppen in de achtergrond is maakt het wel heel bijzonder. Onder begeiding van een Engelssprekende instructeur kan iedereen met niet al teveel hoogtevrees deze belevenis ervaren.
Neem aub een kijkje op de Franstalige website. Op de baptemes pagina staan de tarieven.
Klik hier.

Mont Ventoux

Trainen voor de Mont Ventoux met Strava

mont ventoux top
Recentelijk heb ik Strava ontdekt als hulpmiddel om goed voorbereid aan de beklimming van de Mont Ventoux te beginnen. In mijn geval was mijn conditie nagenoeg nul toen ik deze zomer weer het fietsen heb opgepakt. In mijn twintiger en begin dertiger jaren heb ik heel veel gesport. Sinds onze verhuizing naar Frankrijk en het verbouwen van 4 huizen waarvan 2 boerderijen in 13 jaar tijd heb ik er weinig energie voor over gehad. Strava biedt de mogelijkheid om op een gezonde manier te trainen met een gekoppelde hartslagmeter. Bij een betaalde versie wordt per rit je relatieve inspanning weergegeven en wordt je gewaarschuwd voor overbelasting. De enige verleiding die je moet kunnen weerstaan is om niet elke keer sneller te willen gaan bij elk segment. Het is wel slim om gedurende de trainingsperiode een bepaald segment vaker te doen om je vooruitgang te kunnen volgen. Mijn trainingsroutes zijn te bekijken op Strava via de volgende link. https://www.strava.com/athletes/25860456
Geboekte gasten kunnen onze Guests only website pagina ook veel trainingsroutes downloaden.

Wandelen en fietsen

Golfbaan bij de Provence Country Club


In de Saumane-de-Vaucluse treft u een zeer mooi gelegen en complete 18 holes golfbaan aan. Prijzen van 55 euro. Op het complex zijn ook tennisbanen, een restaurant en een zwembad aanwezig. Het bezoek is goed te combineren met een bezoek aan l'Isle sur la Sorgue op 3 km afstand. De golfbaan is op 45 km afstand van onze vakantiewoning.
Bezoek de website voor meer info www.provencecountryclub.fr

Golf

Fietsverhuur rond de Mont Ventoux


foto: Persoonlijke foto Tour de France 2009 bij Brantes

Het verkennen van de omgeving rond en op de Mont Ventoux vergt de nodige inspanning. Net als het transporteren van uw eigen (race) fiets. Rond de Mont Ventoux zijn er meerdere verhuurbedrijven met kwalitatief goede fietsen. Hier volgen de links naar twee verhuurbedrijven aan de voet van de Ventoux.
Bezoek de website www.francebikerentals.com
Bezoek de website www.ventoux-bikes.fr 

Fietsverhuur, Mont Ventoux

Franse GR wandelroute markeringen


Hierboven bevinden zich de markering aanduidingen van de GR wandelroutes. In Frankrijk zijn de routes niet altijd even logisch aangegeven naar onze mening dus houd u ogen goed gericht op deze aanduidingen op verschillende locaties. Naast een topografische kaart kan ook een gps apparaat heel handig zijn.

Wandelen en fietsen

Golfbaan bij Orange


Net buiten Orange is een 18 holes golfbaan. Een Green fee voor 8 holes kost 32 euro, 18 holes kost 44 euro. Openingstijden in de zomer zijn van 8:00 uur - 20:00 uur en in de winter van 9:00 uur - 18:00 uur. De golfbaan ligt op 34 km afstand van onze vakantiewoning en is goed te combineren met een bezoek aan Orange. Bezoek voor meer informatie de website in het Frans en Engels.
Bezoek de website voor meer info www.golforange.fr

Golf

Golfbaan Golf Grand Avignon


Golf Grand Avignon heeft 9 en 18 holes. De green fee voor in het laag seizoen 9 holes is 35 euro en tijdens het hoogseizoen 35 euro. In het laagseizoen is de 18 holes fee 55 euro en in het hoogseizoen 65 euro.De golfbaan ligt op 50 km afstand van onze vakantiewoning en is goed te combineren met een bezoek aan Avignon. Bekijk voor meer informatie de website in het Frans en Engels.
Bezoek de website voor meer info www.hotelgolfgrandavignon.com

Golf

Kanoën op de rivier La Sorgue


In Fontaine-de-Vaucluse kunt u kano's en kajaks huren om op de rivier La Sorgue te varen. De route van Fonaine-de-Vaucluse is 8 km lang en dus heel goed met kinderen te doen. Bij de verhuur is zit al het materiaal inbegrepen en de shuttle bus terug. Er is een restaurant aanwezig en een speelgelegenheid voor de allerkleinste met mini kano's.
Kijk voor meer info op de website.
http://www.canoevaucluse.com/canoe.html

Kindvriendelijk, Uitstapjes

GR wandelroutes in het gebied rond de Mont Ventoux


In het gebied rond de Mont Ventoux zijn er diverse GR (grandes randonnées) wandelroutes. De GR4 en 9 bevinden zich op de Mont Ventoux. Bij Rasteau bevindt zich een variant op de GR4 de Tour du massif de Rasteau en bij Seguret loopt er ook een variant die de Tour des Dentelles heet. De volgende kaarten zijn heel praktisch om de routes goed te kunnen volgen.
IGN kaart 3040 ET en IGN kaart 3140 ET.

Wandelen en fietsen, Uitstapjes

Avonturenpark in Vaison la Romaine


In Vaison la Romaine is sinds 2015 een avonturenpark geopend met heel veel verschillende en uitdagende touw constructies tussen de bomen door in een mooi park. Kinderen en volwassen kunnen onder begeleiding het parcours afleggen. In totaal neemt de activiteit maximaal 2.5 uur in beslag. Prijzen zijn vanaf 5 euro en het parcours is geschikt vanaf een leeftijd van 3 jaar. U vindt het park door na de camping Carpe diem de eerste afslag naar links te nemen richting de oude stad van Vaison la
Neem voor meer info een kijkje op de Franstalige website.
www.parc-aventure-vaison.com/accueil.html

Kindvriendelijk, Uitstapjes

Verkoelende avontuurlijke wandeling in de Toulourenc


Vlakbij het dorpje Veaux begint een avontuurlijke wandeling door de rivier de Toulourenc. Dit jaar (2015) is er een verplichte parkeerplaats gecreëerd op ongeveer 300 meter van het startpunt. Onder de brug door begint de wandeling stroomopwaarts. De wandeling gaat door een kloof heen waarbij afhankelijk van de hoogte van het water er geklauterd moet worden over rotsblokken. De wandeling heeft een lengte van ongeveer 4.5 km heen en 4.5 km terug. Het is mogelijk om via een GR wandelroute bovenlangs terug te lopen maar in de zomer is het aangenamer om via de rivierbedding terug te lopen. Het is aan te raden om voldoende drinkwater mee te nemen en het nodige eten om de inspanning te compenseren. Verder zijn goede water/wandelschoenen noodzakelijk en een tas om eventueel kleding in droog te houden. Tenslotte is het verstandig om zeker in de zomer vanwege de mogelijke drukte en warmte voor 10:00 uur te vertrekken of na 16:00 en de weersvoorspellingen te raadplegen om zeker te zijn dat er stroomopwaarts in de Drome geen zware regenbuien voorspeld zijn. Voor alle duidelijkheid is het niet zo dat perse de 4.5 km heen en terug gelopen moet worden om van de schoonheid te kunnen genieten. Mooie stukken dienen zich ook binnen een half uur wandelen aan die met kleinere kinderen goed te doen zijn. Veaux ligt op 9 km afstand van Entrechaux.

Kindvriendelijk, Uitstapjes

Vissen bij de Mont Ventoux in de Vaucluse


Dit is een foto van de rivier La Sorgues. Een paradijs voor o.a. vliegvissers. Het schijnt een zeldzaam mooie rivier te zijn in Frankrijk mede vanwege de helderheid van het water en de overvloed aan vissen. Er moet bij gezegd worden dat tussen 10 en 18 uur de rivier ook wordt gebruikt voor het kanoën. Verder zijn er in de directe omgeving verschillende vislocaties waarvan het dichtstbijzijnde meer van Lac du Paty zeer fraai gelegen is. Voor onze gasten hebben we een kaart waarop de vislocaties zijn aangegeven en een folder over vissen in de Vaucluse.

Mountainbiken op de Mont Ventoux


Deze foto is genomen op een van de speciaal aangelegde MTB parcours op de Mont Ventoux. Het "Le Bikepark de la station Ventoux-sud" ligt vlakbij Chalet Reynard en heeft 5 km aangeduide afdalingen. In de zomer kun je gebruik maken van de skiliften om zonder moeite omhoog te gaan. Er zijn 3 verschillende parcours met een oplopende moeilijkheidsgraad en er is voor de kenners ook een spectaculaire pumptrack aanwezig.

De prijzen (2015) zijn:
Volwassenen:
Volledige dag : € 14
Halve dag: € 10

Kinderen (tot 14 jaar):
Volledige dag: € 10
Halve dag: € 8

Groepen (vanaf 5 personen) met gediplomeerde gids: € 12

Kindvriendelijk, Uitstapjes, Mont Ventoux

Parapente vlucht met prachtig uitzicht


De wereld ziet er van bovenaf gezien bijzonder mooi uit. Dmv van een parapente vlucht kun je extra genieten van het heuvel- en bergachtige landschap. In de omgeving van Nyons is het mogelijk om met Baronnies parapente een vlucht te maken. Op de top van Col d'Ey wordt er gevlogen boven het lavendel dal van St. Jalle dat in de zomer een prachtig uitzicht biedt. Tandemsprongen zijn mogelijk vanaf 55 euro.
Bezoek voor meer info en actuele prijzen de Frans- en Engelstalige website.
www.baronnies-parapente.com

Attractie, Kindvriendelijk, Uitstapjes

Skatepark en speeltuin in Villedieu


Net buiten het sfeervolle dorp Villedieu vlakbij de wijncave en de weg richting Mirabel-aux-Baronnies bevindt zich een skatepark en een speeltuin voor de jongeren onder ons. Een bezoek aan het park is goed te combineren met een bezoek aan het dorp zelf met zijn typisch Franse terras onder de platanen rondom de fontein voor een hapje en een drankje…

Kindvriendelijk, Uitstapjes

Wandelingen voor onze geboekte gasten


Vlak achter onze boerderij ligt een groot stuk bos. Hiervandaan kunt u diverse wandelingen maken o.a. langs wijngaarden maar ook langs of door de rivier de Ouvèze. De foto is genomen langs de hoge rotswand in het begin van avond. Hier kunt u genieten van het uitzicht over de loop van de rivier.
Op onze website hebben wij een aparte pagina (guests only) waar onze geboekte gasten vele wandelingen kunnen downloaden (beveiligt met een password).

Wandelen en fietsen, Kindvriendelijk

Spectaculaire luchtballonvaart in de Provence


Als u nog wat vakantiegeld over heeft dan is dit een hele spectaculaire manier om een vakantiedag in te vullen…Op 70 km afstand kunt in in de vroege ochtend genieten van een onvergetelijke ervaring. Montgolfière Vol-Terre bevindt zich bij Roussillon en biedt verschillende mogelijkheden. De vlucht duurt ongeveer een uur en wordt afgesloten met champagne en een diploma. Kijk voor prijzen (2 personen voor 400 euro) en mogelijkheden op de Franstalige website www.montgolfiere-luberon.com

Attractie, Kindvriendelijk, Uitstapjes

Karten in Monteux à la Max Verstappen

|
Karten à la Max Verstappen kan in Monteux op 30 km afstand. Weer eens wat anders om een vakantiedag te vullen…Het parcours voor volwassen is 850 meter lang en 8 meter breed. Voor kinderen vanaf 3 jaar is er ook een apart parcours. De prijzen (2016) beginnen vanaf 15 euro voor 10 minuten voor de kids. Er is ook een paintball terrein van 3000 m2 met prijzen vanaf 9 euro voor max 30 minuten. Tenslotte kun je er ook minigolven met 18 holes vanaf 8 euro pp.

Bekijk de website voor meer info (helaas alleen in het Frans).
www.kartingdemonteux.fr

Karting de Monteux
Chemin de la Grange Neuve, 84170

Attractie, Kindvriendelijk, Uitstapjes

Elektrische fietsverhuur in Vaison la Romaine


In Vaison la Romaine vlakbij het oude klooster kunt u een elektrische fiets huren vanaf 31 euro per dag. Het is de manier om met wat hulp de prachtige omgeving te verkennen. We hebben al gasten gehad met kleine kinderen die met behulp van een e-bike en aanhanger samen de omgeving hebben verkend.

Het adres:
160 avenue René Cassin
Parc du Pont Neuf
84110 Vaison la Romaine
Tél. +33 (0)9 54 94 99 14
dagelijks geopend van 9h - 18.30h (2017)

U kunt ook online reserveren
http://www.location-velo-provence.com/en/

Wandelen en fietsen, Fietsverhuur

Faciliteiten in de omgeving

  • Bakker in Entrechaux op  1 km afstand
  • Mini supermarkt in Entrechaux
  • 2 Bars en 3 restaurants in Entrechaux
  • Supermarkten in Vaison la Romaine op 6 km
kaart van frankrijk

Wij bevinden ons in het zuiden van Frankrijk op 40 km van Avignon en 120 km van Marseille.
Het is hier heuvelachtig met veel bossen, pittoreske dorpjes, wijngaarden en olijfgaarden en de Mont Ventoux die overal bovenuit steekt.

van harte welkom

wij 2 in colombia

Vriendelijke Provencaalse groeten,
Judith Derksen & Frank Molenaar
1250 Chemin du Seguret
84340 Entrechaux

submenu

© Mas Tour du Monde 2014-2023 - unieke eclectische vakantiewoning - zwembad - Provence

> privacy: we verzamelen persoonlijk geen gegevens van bezoekers (analytics) op onze website