Mas Tour du Monde uw vakantiewoning bij de Mont Ventoux

Water tappen voor de Mont Ventoux beklimming

water mont ventoux malaucene
Voor het begin van de beklimming van de Ventoux heb je in ieder geval minimaal 2 volle bidons nodig. Als je de beklimming vanaf Malaucene wilt doen en niet ter plekke gaat beginnen dan kan je in een zijstraat van de doorlopende weg bij tanken. Het straatje heet Rue Cabanette en zit tegenover de weg naar Beaumont de Ventoux. Het fontein bevindt zich voor het pand waar La Cabanette op staat. Hiermee heb je gelijk een prachtig zicht op het oude pand ernaast (zie foto). Natuurlijk kun je overal waar een fontein is de bidons aanvullen maar let op dat er niet staat "non potable".

Mont Ventoux

Auto parkeren in Avignon

avignon parkeren
Een bezoek aan het mooie Avignon kan heel comfortabel en betaalbaar zijn als u de auto parkeert in de pakeergarage vlakbij het pauselijke paleis. De parkeerplaats heet Palais des Papes. Als u langs de rivier de Rhone de stad in rijd dan moet u links afslaan net voor de Pont d'Avignon. Vanuit de parkeergarage komt u gelijk op het prachtige plein rond het paleis. De kosten zijn 1/4 h = 0.40 € (2018). Er is ook een gratis parkeerplaats net buiten de oude binnenstad. U ziet hem links liggen voordat u de stad in rijd. Hij heet Parking des Italiens. Hiervandaan rijdt heel regelmatig een gratis shuttelbus naar het centrum.

Avignon

De film Ventoux van Bert Wagendorp


Voor zover u hem nog niet heeft gezien...een leuke film om te bekijken naast het lezen van het boek. Hiermee komt u helemaal in de stemming om de Mont Ventoux zelf te beklimmen. Een leuk detail is dat er vlakbij onze vakantiewoningen scenes op de camping zijn opgenomen.

Mont Ventoux

Het aantrekkelijke licht van de Provence


foto: persoonlijk voorbeeld van het heldere voorjaarslicht
De onderstaande beschrijving van de Provence in het engels heb ik gevonden in het blad de Holland Herald aan boord van een KLM vlucht van Marseille naar Amsterdam. Hij beschrijft voor ons heel goed de aantrekkelijkheid van de Provence. De auteur heb ik niet genoteerd dus ontbreekt de juiste bronvermelding.

I often wondered what is about Provence in the south of France that inspired Van Gogh's finest paintings. Essentially it's the light, created by the climate here. The Mistral is a stiff wind that blows over the Rhone Valley from the Alps. It sweeps the sky clear of clouds and moisture, creating pure blue air. Unlike the tropics, there is no mist to damper and mute the vivid, primary, contrasting colours. As the Romans also discovered, Provence also has a high water level, good irrigation and lush fertility for a Mediterranean climate. Voilet fields of lavender, yellow fields of wheat, green meadows dotted with red poppies and bordered by oleanders all flourish here in the heat and light. It is something that can only be appreciated when you see it for yourself.

Het departement de Vaucluse in de Provence


Het departement Vaucluse is een onderdeel van de Provence in Zuid Frankrijk. Het bestaat uit meer dan 357.000 ha. Hiervan heeft bijna de helft een agrarische bestemming. De Vaucluse bestaat verder voor 43% uit bossen. Een overgrote deel van het agrarisch gebied is wijnbouw waarbij het aandeel van biologische wijnbouw steeds meer toe neemt.

Pastis 51 de pastis van Zuid-Frankrijk


Pastis 51 is een aperitief likeur uit Marseille in het zuiden van Frankrijk met als basis steranijs. Verder bevat de drank extracten van aromatische Provençaalse kruiden, water, zoethout en de kolanoot. Pastis 51 is HET merk van het zuiden. Provençalen geef af op Ricard dat wordt gefabriceerd in het noorden. De laatste jaren zijn er 2 nieuwe varianten op de markt gebracht. Pastis Rosé met extracten van rood fruit en Pastis Glacial met mint smaak.
Bij deze 4 verschillende manieren van bereiden.
La classique
De eerste manier om de pastis gebruiken is de meest gebruikte. Doe hiervoor pastis (2 cl) in een glas en voeg hieraan 10-14 cl gekoeld water toe. Daarna twee ijsblokjes. Belangrijk is om altijd het ijs toe te voegen na het toevoegen van water en nooit het tegenovergestelde.
À l’ancienne
Bij deze methode behoord u een glas uit de vriezer te nemen om er ijskoud water in te doen. Hierna voegt u de pastis toe. De hoeveelheid van de laatste behoord zes tot tien keer minder te zijn dan water. Het beste kunt u hiervoor een doseerdop gebruiken om de juiste verhouding te krijgen.
À la Marcel
Voor de "Marcel" methode dient u gewoon 4 cl pastis in een glas in een glas te doen om het zo op te drinken. De halve dosis van pastis (2 cl) "Jaune", een “flan” of een "mummie" genoemd.
À la Parisienne
De zogenaamde "à la Parisienne" methode ontstaat door eerst 2 cl pastis in te schenken en hier ijsblokjes aan toe te voegen. Pas hierna voegt u gekoeld water toe.

U kunt de fles pastis beter niet in de vriezer bewaren. Zodra u aan de ijskoude pastis ijsblokjes toevoegt bevriest de anethole (een bestandsdeel verkregen van anijs en venkel) wat een ongunstig effect heeft op de smaak.
À votre santé!

Toeristenbureau van Vaison la Romaine


Het toeristenbureau is vanzelfsprekend een locatie om veel informatie over te omgeving te verkrijgen. Het bevind zich in het centrum van Vaison la Romaine ter de hoogte van het begin van de Provençaalse dinsdag markt. Tegenover de ingang bevind zich ook de entree van de Romeinse opgravingen en ook het elektrische treintje vertrekt hiervandaan voor een tour door de stad.
Let er bij een bezoek op dat het tussen de middag gesloten is van 12h tot 14h.
Gemiddeld geopend van 9h30 - 12h en 14h - 17.45

Klik hier om de exacte afwijkende seizoenstijden te bekijken (in het Frans)

Wanneer sjirpt de cigale in de Provence ?


Ze brengen het karakteristieke tsjirp geluid van de Provence in de zomer. Bij een minimale temperatuur van 22 graden beginnen alleen de mannetjes het "krekel" geluid te maken. Ze zijn tussen de 2 en 8 centimeter groot en dus moeilijk te spotten.

De mediterrane prachtige oleander struik


De oleander of op zn Frans Laurier-rose komt voor rond de Mediterrane. Het zijn struiken die tot 4 meter hoog kunnen groeien. In de zomer verspreiden de bloemen een zalige zachte zoete geur. Ze zijn te verkrijgen in verschillende kleuren. Wij vinden de rose variant het meest aantrekkelijk (zie foto van een van onze oleanders). De variant "Villa Romaine" is heel populair en tot -15 gr vorstbestendig.

Hoe ontstaat de mistral ?


De Mistral zorgt voor afkoeling en blauwe luchten.
Tijd voor duidelijkheid. De Mistral en de Provence (Zuid-Frankrijk) horen bij elkaar. Over het ontstaan ervan circuleren verschillende verhalen. Onze ervaring is dat de kans op de Mistral groter wordt als het weer in het noorden aanzienlijk kouder is. Hier volgt een "wetenschappelijke" verklaring.
De mistral is een harde koude wind in Zuid-Frankrijk. In het vroege voorjaar en najaar kan het hierdoor fris aanvoelen. In de zomer brengt hij vaak aangename verkoeling. Als er een met een noordelijke stroming vanuit de poolstreken koude lucht over de Middellandse Zee wordt aangevoerd, ontstaat boven de Golf van Genua vanwege het warme zeewater een depressie (lage drukgebied). Deze depressie zorgt er voor dat de lucht uit het noorden nog sterker wordt aangezogen. Dit gaat echter niet gemakkelijk omdat de Alpen een groot obstakel vormen voor de lucht die naar het zuiden stroomt. De lucht wordt door dit obstakel gedwongen om via het Rhônedal in Frankrijk zich verder te verplaatsen. Dit gebeurt met een grote snelheid. De lucht die zich door het dal heen beweegt, verspreidt zich over de Provence en de Middellandse Zee. De lucht kan zelfs invloed hebben op het weer aan de kust van Tunesië.  De Romeinen hadden ontzag voor deze wind en ze noemden hem de 'magistralis', wat meesterlijk betekent. De bijzonder sterke noorden- tot westenwind, komt regelmatig voor in Zuid-Frankrijk. De wind kan een windkracht hebben van soms wel 10 of 11 (boven de 100 km/u). Als dit het geval is, noemen de Fransen de wind Mistral Général. Meestal duurt het enkele dagen voordat de wind weer gaat liggen. In Zuid-Frankrijk wordt in de bouw van huizen en bij de aanplanting van groen rekening gehouden met deze krachtige wind. Tijdens de mistral klaart het in het Rhônedal op, maar als de koude lucht tot boven het warme water van de Middellandse Zee wordt geblazen, ontstaan daar fikse buien.
Onze vakantiewoning ligt gelukkig in de luwte van de Mistral ;-)

Heimwee naar de Provence


Het kan zijn dat u als lezer al vaker in de Provence op vakantie bent geweest. Het zij in uw jeugd of recentelijk inmiddels met uw eigen gezin. Het terugkomen op een bestemming waar je vaker bent geweest kan het fijne en vertrouwde gevoel van thuiskomen teweeg brengen. Iedereen kan tegenwoordig de hele wereld verkennen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zou je een leven lang elk jaar een nieuwe vakantiebestemming uit kunnen kiezen… De kunst van het terugkomen zit hem naar mijn mening mede in de herkenning van de dingen die je blij maken op vakantie. Een onverwachtse nieuwe ontdekking kan weer wat extra's toevoegen. Als je goed kijkt is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Dit zit hem vaak in de details. Ik ben zo bijv. altijd op zoek naar oude deuren. Ze zijn uniek in hun verweerde staat en hebben vaak ambachtelijk sluitwerk en prachtige deurknoppen. Ik geniet van elke nieuwe ontdekking als iemand die hier al meer dan 10 jaar woont en het vakantiegevoel probeert vast te houden.

Elk dorp in de provence heeft zijn eigen fontein


Bijna elke dorp in de Provence heeft zijn eigen fontein. Vaak zijn ze prachtig vormgegeven en uniek. Meestal zijn ze te vinden op het centrale plein van een dorp. Vroeger waren het de locaties waar iedereen zijn water haalde. Nu zijn ze vooral decoratief aantrekkelijk. Als u er een tegenkomt en flinke dorst heeft kijk dan eerst of er een bordje aanwezig is waarop staat "eau potable" ipv "eau non potable".

Muurschilderingen in de Provence


In de Provence kunt u op verrassende plekken nog oude muurschilderingen tegen komen. Meestal gaat het om oude reclame uitingen. Als ik door een dorp of stad loop of een oude autogarage zie ben ik altijd extra gericht op de gevels op zoek naar een "oude schat". Het kan zo een extra dimensie aan een uitstapje geven…Bovenstaande foto is gemaakt in Aix en Provence van een grote muurschildering in een van de zijstraten van de grote doorgaande straat in het centrum. Wie weet ontdekt u hem zelf als u er op bezoek bent…

Steen gestapelde muren in de Provence


Dit is een voorbeeld van een stenen muur die zonder cement of kalk is opgebouwd. De Fransen noemen het "pierre seche". Het is geen eenvoudig karwei om zo een muur te bouwen. Het kost heel veel tijd om de juiste vormen op elkaar aan te laten sluiten. In Frankrijk kom je ze overal tegen en momenteel winnen ze weer aan populariteit. Tussen de stenen kunnen zich goed allerlei planten hechten en veel insecten en dieren vinden er een schuilplaats. Rondom onze boerderij zijn er meerdere muren te bewonderen die vroeger zijn gemaakt om terrassen te creëren op een helling.

Olijfboomgaarden rond de Mont Ventoux


Al meer dan 2000 jaar geleden hebben de Grieken de olijfboom geïntroduceerd in de Provence. Sinds die tijd is de olijfboom dominant aanwezig in het gebied rond de Mont Ventoux. De soort Aglandau wordt veel aangeplant en komt oorspronkelijk uit de Provence. La Tanche is de soort die de hoge kwaliteit geeft aan de olijfolie van Nyons met zijn eigen appelation. Vanaf 5 jaar geeft een olijfboom zijn vruchten af en vanaf 20 jaar is de boom volwassen waarna hij enkele eeuwen oud kan worden. Er zijn 20 witte bloemetjes nodig om een olijf voort te brengen en er gaan ongeveer 5 kg olijven in een liter olijfolie. De olijven moeten binnen een dag naar de olijfmolen gebracht worden omdat ze net als bij druiven gaan fermenteren als ze bij elkaar liggen. Het fermentatie proces geeft te samen met enkele andere waarden zoals de zuurtegraad de uiteindelijke gewenste smaak. Na de verwerking tot olijfolie duurt het in totaal 8 maanden voordat het geschikt is voor consumptie. In deze periode evolueert en verfijnd de smaak. De beste soort is de extra vierge olijfolie waarbij tijdens de bereiding de temperatuur onder de 30 graden behoort te blijven. Hierdoor wordt een zo natuurlijk en zuiver mogelijk product verkregen. In olijfolie zitten allerlei gezondheidsbevorderende stoffen zoals antioxidanten die ontstekingen tegen gaan en het risico op kanker en hart- en vaatziekten verminderen. Per jaar wordt er in de Vaucluse tussen de 200 en 400 ton olijven verwerkt. De oogst vind plaats tussen september en februari afhankelijk van de kwaliteit. Wie olijfolie wil kopen zonder pesticides kan o.a. terecht bij de biologische supermarkt in Vaison la Romaine. Klik hier om ons blog artikel te bezoeken over de biologische supermarkt.

Hoe hoog is de Mont Ventoux ?


Op deze foto is te zien dat de sommet oftewel de top van de Mont Ventoux 1912 meter hoog is. In de loop van de tijd is het anders geweest. Er zijn in het verleden o.a. aanduidingen geweest van 1895, 1909 en 1911 meter. Het heeft allemaal te maken met de meetmethode en de kwaliteit van de meetapparatuur maar ook vooral over wat je nu precies onder de top verstaat en van welk nulpunt je uitgaat. Ik vermoed dat de veel wielrenners die ene meter meer of minder voor lief nemen. De meeste bedwingers van de kale berg ervaren de laatste meters in een roes vervult van geluk en gedreven door pure adrenaline…

Mont Ventoux

De heldere sterrenhemel van de Provence


Buiten de dorpen in de Provence is er bijna geen lantaarnpaal te bekennen. Het is dus een ideale omgeving om naar de sterrenhemel te kijken. Neem ter plekke plaats in een ligstoel of ga op de opgewarmde grond liggen na een zomerse dag. Complete melkwegstelsels kun je zien op een van de vele heldere avonden. Ook de satellieten kun je goed volgen in hun baan om de aarde. In augustus zijn er elk jaar bijzonder veel vallende sterren te zien.
De Perseïden zijn jaarlijks actief van ongeveer 17 juli tot 24 augustus. In die periode kruist de aarde de baan van de periodieke komeet Swift-Tuttle en botst op kleine brokstukjes die deze komeet tijdens zijn omlopen rond de zon heeft losgelaten. Deze komeetbrokjes, meteoroïden genoemd, variëren in grootte van nietige stofjes die kleiner zijn dan zandkorrels, tot gruis met een diameter van enkele millimeters. Zolang zij verspreid langs de komeet baan door de ruimte bewegen, gebeurt er niets. Er is immers niets dat hun beweging belemmert. Maar als zij op de aarde botsen en in onze atmosfeer terechtkomen, ondergaan zij wrijving en worden ze sterk verhit.

Kindvriendelijk

Met de auto afreizen naar de Provence


foto: onze oude R4…

Het afreizen per auto naar de Provence zorgt ervoor dat u langzaam in de Franse stemming komt. Het kan alleen lastig zijn om de reis goed te plannen. Met of zonder overnachting….overdag of 's nachts rijden…. Wij kiezen er persoonlijk voor om door de nacht te rijden als we naar NL gaan. Onze dochter kan onderweg slapen en wij rijden om en om 2 uur achter elkaar. De eerste dag na aankomst is het dan wel even volhouden na een gebroken nacht. Als u de tijd heeft dan kan het heel ontspannend zijn om de reis in tweeën te delen. Een mooi en bijzonder plaatsje om te overnachten zo hebben wij gehoord van voormalige gasten is Langres. Het ligt 100 km ten noorden van Dijon en dus halverwege op de route. Grand hotel de l'Europe schijnt geschikt te zijn. In het hoogseizoen bied dit helaas geen garantie om niet als nog in de file terecht te komen. Er bestaat een Franse website waar u van te voren op kunt zien hoe de drukte zich statisch gezien ontwikkelt in de tijd. Hieruit blijkt dat u in juli en augustus het beste in de nacht kunt afreizen. Bij een vroege aankomst kunt u bijv. al de eerste boodschappen doen voor het weekend en bij ons vlakbij langs de rivier in de koelte een beetje bijkomen en wellicht even de ogen dicht doen…Voor de terugweg betekend het dat u het beste heel vroeg kunt vertrekken om de files richting het noorden voor te zijn. Bon voyage!

Kindvriendelijk

Voor de katten liefhebbers


In Vaison la Romaine zijn er veel katten te ontdekken tussen de Romeinse opgravingen. Zo ook de kat op de foto die een prachtig plekje heeft uitgekozen om te relaxen. De katten worden gevoerd door vrijwilligers en waar mogelijk wordt de voorplanting beperkt. Een leuk spelletje voor groot en klein….wie ontdekt de meeste katten….

Vaison la Romaine, Kindvriendelijk

Faciliteiten in de omgeving

  • Bakker in Entrechaux op  1 km afstand
  • Mini supermarkt in Entrechaux
  • 2 Bars en 3 restaurants in Entrechaux
  • Supermarkten in Vaison la Romaine op 6 km
kaart van frankrijk

Wij bevinden ons in het zuiden van Frankrijk op 40 km van Avignon en 120 km van Marseille.
Het is hier heuvelachtig met veel bossen, pittoreske dorpjes, wijngaarden en olijfgaarden en de Mont Ventoux die overal bovenuit steekt.

van harte welkom

wij 2 in colombia

Vriendelijke Provencaalse groeten,
Judith Derksen & Frank Molenaar
1250 Chemin du Seguret
84340 Entrechaux

submenu

© Mas Tour du Monde 2014-2022 - unieke eclectische vakantiewoning - zwembad - Provence

> privacy: we verzamelen geen gegevens van bezoekers (analytics) op onze website