Mas Tour du Monde uw vakantiewoning bij de Mont Ventoux

De lavendelvelden bij Aurel in volle bloei

lavendel velden aurel
Om lavendel in volle bloei te kunnen zien moet je precies op tijd zijn. Deze keer is dit goed gelukt tijdens een tour met de auto via Montbrun les Bains en de Col de L'Homme Mort langs Aurel. Voorbij de Col was er nog geen donker paars te bewonderen maar net voor het dorp in de bocht was het perfect. Deze foto is gemaakt laat in de namiddag tijdens een picknick ter plekke. Dit is het moment dat er minder toeristen zijn die het niet kunnen laten om allemaal de velden in te lopen voor eindeloos veel Insta foto's..…

Lavendel

Van prachtige rups tot zwarte zwaluwstaart vlinder

rups vlinder
Deze prachtige rups hebben we gespot in de tuin. En dan ben je natuurlijk benieuwd wat voor een vlinder er uit voortkomt. Het blijkt de zwarte zwaluwstaart vlinder te zijn. Hier in de Provence leven er meerdere kleurvarianten en ze zijn een onderdeel van de Papilionidae familie. Hij is niet zeldzaam en komt ook in Nederland en Belgie voor. Dit maakt hem niet minder aantrekkelijk!

Gezonde boswandelingen tijdens uw vakantie

bos provence
Uit meerdere studies is gebleken dat het wandelen in een bos heel gezond is. Het hoeft geen hele lange wandeling te zijn. Een wandeling van 30 minuten heeft al een positief effect. In Japan hebben ze er zelfs een aparte uitdrukking voor "Shinrin yoku" dat letterlijk vertaalt bos baden betekend. Wandelen is het bos zorgt voor 1) stress verlaging 2) hartslag- en bloeddrukverlaging 3) moraal verbetering 4) immuumsysteem boost 5) digestie verbetering 6) levensduur verlenging 7) verbetering concentratievermogen. In een bos zijn phytoncides aanwezig wat stoffen zijn die worden uitgescheiden door de bomen en de planten om zich te beschermen tegen ziektekiemen en insecten. Het inhaleren van deze lucht is heel gezond. Bij ons loopt u al binnen 5 minuten in het bos en rondom treft u overal bossen aan waarin u fijn kunt wandelen. Zo kan uw vakantie bij ons gezondheidsbevorderend zijn. Een mooie bijkomstigheid!

Wandelen en fietsen

Zonsondergang op de Mont Ventoux

zon onder mont ventoux
Een bijzonder belevenis voor tijdens uw vakantie. Aan het eind van een mooie heldere dag is het een spectaculair schouwspel dat zich langzaam voltrekt. Leuk om te combineren met een lekker drankje en hapje in picknick stijl. Bij ons vandaan ben je in ongeveer 40 minuten boven op de top. Het is handig om wat warme kleding mee te nemen voor het geval dat het snel afkoeld na de zonsondergang of voor als er een fris windje opsteekt. Klik hier om een drone video te zien van de zonsondergang.

Kindvriendelijk, Mont Ventoux

De prachtige sneeuwwitte verdermot

sneeuwwitte vedermot
Deze foto is gemaakt rond onze boerderij van een sneeuwwitte vedermot. Het is een kleine vlinder die prachtig helder wit kleurt. Hij is niet zeldzaam maar toch bijzonder om te ontdekken. Het leeft in twee generaties (bivoltin) van mei tot september en overwintert als een rups.

Irissen in de Provence

iris provence paars
In het voorjaar komen er hier overal in de natuur irissen tevoorschijn. De wilde variant is meestal paars maar gekweekt zijn ze in allerlei kleurschakeringen te koop. Ze zitten als wortel knollen onder de grond en ze verspreiden zich snel. Ze zijn heel makkelijk te vermeerderen want je hoeft alleen maar een stuk wortel af te breken. Bij ons zijn ze op verschillende locaties te bewonderen in verschillende kleuren.

De Provence en lavendel horen bij elkaar


De Provence is mede bekend vanwege zijn uitgestrekte lavendelvelden in de zomer vanaf half juni tot half augustus. Nu is de Provence een heel uitgestrekt gebied waarvan het departement Vaucluse een onderdeel is. Zowel in de Vaucluse als de Drome zijn een aantal locaties waar er nog veel lavendel aanwezig zij. De essentiële oliën verkregen uit het distilleren van de lavendel worden in allerlei producten verwerkt vanwege de ontsmettende, verzorgende en ontspannende uitwerking. De geur die van lavendelvelden vrijkomt is op zich al bedwelmend. De bekendste plekken in de omgeving zijn de vlakte van Sault, Aurel, het dal van St.Jalle en de omgeving van Valreas.

Lavendel

Le temps des cerises


Het is weer kersentijd in de Provence na de nodige warme dagen in mei. We hebben zelf 2 oude kersen bomen rond de boerderij staan die van die lekkere grote kersen geven. Het gebied rond de Mont Ventoux is, vooral aan de Bedoin kant, bekend om zijn zalige grote kersen die Burlat worden genoemd. Het is zeker de moeite waard om eind mei en begin juni een tour te maken door het kersengebied. Er is zelfs een Fête de la Cerise halverwege juni in Malemort du Comtat.

De geur van de lindeboom bloesem hangt in de lucht


Begin juni komt overal in de omgeving de lindeboom bloesem tot bloei. Het levert een bedwelmende zacht zoete geur op. In vroegere tijden werd er veel lindeboom bloesem geplukt en gedroogd vanwege onder andere zijn medicinale werking. De ruimte waarin we onze vakantiewoning hebben gecreëerd luistert naar de naam Tilleul (lindeboom in het Frans). Het voorste gedeelte van de woning werd vroeger gebruikt om de lindeboom bloesem te drogen van de twee grote lindebomen op de parkeerplaats van de boerderij. In de muren zaten overal gaten waar de droogstokken in hebben gezeten. Een aantal van deze gaten hebben we opgevuld door bijzondere wijnfles kurken ter decoratie.
In juli (in 2015 op zondag 12 juli) vindt voor de liefhebbers elk jaar "Le Marché au tilleul et aux plantes aromatiques et médicinales" plaats in Buis le Baronnies.
In Buis les Baronnies is ook een museum en kruidentuin aanwezig die u kunt bezoeken.
Bekijk de Franstalige website voor meer info.
www.maisondesplantes.com

De zoete geur van bloeiende brem


In mei en juni treft u bij ons in de buurt overal bloeiende brem aan. Op plekken waar de grond niet wordt bewerkt ontstaan er in het wild velden vol met brem. Zodra je er langs komt wordt je overweldigd door de zoete geur en de prachtige helder gele kleur. Een maand eerder in het seizoen bloeit een minder geurige variant met scherpe stekels.

De koninginnepage vlinder in de Provence


De koninginnepage vlinder vinden wij persoonlijk de mooiste vlinder die in de Provence te zien is. Ze zijn vooral in de zomer terug te vinden op lavendelstruiken en de valeriaan plant. Het is geen zeldzame vlinder en hij komt ook o.a. in delen van België en Nederland voor. Heeft u hem al eens gezien?

Zonnebloemen zee in de Provence


Momenteel (juli 2015) zijn er veel prachtige zonnebloem velden te bewonderen in de omgeving. Ze dragen bij aan het echte zomergevoel. Door de helder gele kleur lijkt het alsof vele zonnen warmte uitstralen. Vanaf o.a. Crestet richting Le Barroux via Malaucene zijn er meerdere velden te bewonderen.

In april en mei komt de Provence tot bloei


Elk jaar is het weer wonderbaarlijk om te zien hoe snel de natuur ontluikt. De winter in dit gedeelte van de Provence duurt over het algemeen van eind november tot maart met temperaturen rond de 10 graden en enkele dagen vorst aan de grond maar vanaf maart kan de temperatuur al behoorlijk oplopen. In maart laat de amandelbomen als een van de eerste zijn prachtige zacht rose bloesem zien. De echte groeispurt vind echter in april en mei plaats. Het landschap veranderd dan ook snel volledig in het groen als de wijngaarden met licht groene bladeren uitlopen.

De mediterrane blauwe anjer


Foto uit onze wilde tuin die is ontstaan gedurende de 30 jarige leegstand van de boerderij.
De aphyllanthe Montpellier (aphyllanthes monspeliensis) of blauwe anjer van Montpellier is een mediterrane polvormige plant. Hij komt voor op droge kalkhoudende grond en bloeit in het voorjaar uitbundig met zacht blauwe bloemen. Zijn naam betekent in het Grieks "bloem zonder bladeren." omdat de bloemen zelf aan het uiteinde van steelvormige stengels uitsteken. De bloemetjes zijn heel populair bij paarden en schapen vanwege de licht zoete smaak. Probeert u er zelf een als u hem tegenkomt…

De bijeneter op bezoek in de Provence


De bijeneter komt in de zomer vooral voor in het zuidwestelijk gedeelte van Europa en ook hier in de omgeving. Beiden geslachten zijn prachtig gelijk gekleurd en ze maken een heel eigenaardig geluid. Als je het eenmaal een keer hebt gehoord herken je ze zo steeds vaker. Ze leven in groepen en broeden in steile wanden meestal in de buurt van water. Je kan ze goed herkennen als ze groepsgewijs voorbij vliegen en je ziet ze vaak op elektriciteitskabels naast elkaar zitten. Ze zijn heel handig immuun voor bijen - en wespensteken en lusten ook o.a. grote sprinkhanen en libellen. Kijk tijdens uw vakantie eens wat vaker in de lucht om deze schoonheden te kunnen bewonderen….

Orchideeën in de Provence


foto: Ophrys Fuciflora
Het is de tijd van de orchideeën in de Provence. Ik heb altijd het idee dat als je een mooie orchidee ziet hij wel zeldzaam zal zijn zoals degene op de foto in onze tuin…. Hij blijkt echter heel veel voor te komen. Orchideeën behoren dan ook tot een van de grootste plantenfamilies op aarde. Tegenwoordig heb je verschillende applicaties voor smartphones en tablets die helpen bij het identificeren van planten, vlinders, bomen etc. Je neemt gewoon een foto en de app geeft aan om welk soort het gaat met achtergrond informatie. Heel leerzaam, praktisch en leuk om te doen.

Het fluitconcert van de vroedmeesterpad


Dit is een foto die ik heb gemaakt van een van de vroedmeesterpadden die rond onze boerderij leven. Vanwege de beperkte omvang van rond de 5 centimeter zijn ze moeilijk te ontdekken. Je kunt ze echter wel heel goed horen want ze geven vooral in de avond een fluitconcert van korte tonen om elkaar te lokken. Omdat ze honkvast zijn treffen we ze nog steeds aan ondanks de uitgebreide verbouwing. Het mannetje draagt heel bijzonder zoals te zien op de foto de eerste dagen de eieren op zijn rug. We zijn benieuwd of u het geluid gaat herkennen bij een verblijf in een van onze vakantiewoningen….

De kleine witte slakjes van de Provence


Op de foto is het kleine witte Provençaalse slakje te zien die cagaroulette wordt genoemd. In de volksmond worden ze ook wel "estivenques" omdat ze tegelijk met de vakantiegangers verschijnen. Het slakje komt oorspronkelijk uit Kroatië maar is in de Provence tijdens de zomer duidelijk aanwezig. Na de winterslaap komen ze uit de grond tevoorschijn en klampen zich vervolgens met grote getallen vast aan van alles en nog wat op zoek naar wat luchtvochtigheid. Ze zijn eetbaar en een onderdeel van oude traditionele recepten. Hier volgt een mooie Franse uitdrukking, voor de kenners, die ik op een recepten pagina heb gevonden. "Oh Fada ! tu viens boire l'apéro ? J'ai des cagarollettes !
C'est comme ça que mon père invitait ses amis à l'apéro…"

Helder gele bloemen van aardperen in de tuin


In de gasten tuin komt in het najaar de topinamboer (Franse naam voor aardpeer) tot bloei met zijn helder gele bloemen. In Frankrijk is het nog altijd een bekende groente die rauw of gekookt wordt gegeten. De licht zoete wortelknollen bevatten veel gezonde stoffen en 1 m2 aanplant levert al gauw 5 kg op.

Champignons zoeken bij de Mont Ventoux


In de mand liggen de Lactarius deterrimus (peenrode melkzwam) en de Lactarius deliciosus (oranjegroene melkzwam)
Het is de oogst van een middagje champignons zoeken bij de Mont Ventoux. Tijdens de herfstmaanden oktober en november zijn er afhankelijk van de weersomstandigheden overvloedig champignons te vinden. Voor de Fransen is het een echt familie gebeuren in het weekend. Het is een soort van spoorzoekertje spelen en de uitdaging om zoveel veel mogelijk individueel te ontdekken…Na afloop is het natuurlijk extra genieten om de champignons vers te verwerken in bijvoorbeeld een lekkere risotto. Enige kennis is wel noodzakelijk om de eetbare van de niet eetbare te kunnen onderscheiden. De lokale farmacie (apotheek) kan bij twijfel nog uitsluitsel geven.

Eeuwen oude olijbomen in de Provence


Deze foto is gemaakt vlakbij onze boerderij waar eeuwen oude olijfbomen in een olijfgaard staan. Je vindt deze prachtige oude bomen overal in de omgeving. Vooral in de omgeving van Nyons zijn er veel oude olijfgaarden te bewonderen.

Botanische speeltuin bij Entrechaux


Binnen 5 minuten loopafstand van onze boerderij bevindt zich het "Espace botanique Les Piboules" van Entrechaux. Het is een aangelegde wandelroute op een natuurlijk stuk grond naast de rivier. Er zijn uitleg bordjes geplaatst bij vele lokaal groeiende planten, struiken en bomen. Voor de kinderen zijn er diverse klim- en klautertoestellen aanwezig. U moet als u bij ons vandaan het grindpad naar beneden loopt niet rechtdoor gaan richting de romeinse brug maar links afslaan. Na ongeveer 200 meter bevind de entree zich aan de rechterkant van de weg.

Wandelen en fietsen, Attractie, Kindvriendelijk

De bijzondere natuur van de Mont Ventoux


De Mont Ventoux is 1912 meter hoog en is vanuit de wijde omgeving in de Vaucluse zichtbaar. De Latijnse vertaling heeft het over de berg waar de wind heerst. Het kan dan ook aardig spoken op de Mont Ventoux want er zijn windsnelheden van 250 km per uur gemeten. De berg is 70 miljoen jaar geleden tijdens de ijstijd ontstaan en heeft een asymmetrische vorm. Hij heeft een hele steile noordkant en een langgerekte zuidkant. De mergelhoudende kalkstenen ondergrond is het beste zichtbaar op de kale top. De berg bestaat uit 4 verschillende klimaatzones met een gevarieerde begroeiing. Op de hellingen bevinden zich meer dan 400 bloemensoorten en ruim 900 plantensoorten. Verder leven er meer dan 100 vogelsoorten en komen er dassen, vossen, everzwijnen, reebokken, wezels, hazen en konijnen voor. De Ventoux is heel bosrijk met veel ceders, pijnbomen, sparren, eiken en esdoorns. De bekende truffel en vele champignons hebben het hier dan ook naar hun zin. Al met al wordt de Ventoux als heel waardevol gezien. Het is dan ook als geheel een beschermd natuurreservaat. 

Wandelen en fietsen, Mont Ventoux

Lavendelvelden in het dal van Sainte Jalle


Het dal van Sainte Jalle is bekend vanwege de uitgestrekte lavendel velden. Gedurende juli tot begin augustus zijn ze in volle glorie te aanschouwen. Via Buis les Baronnies kunt u via de Col d’ Ey een prachtige tocht maken. In Saint Jalle zelf kunt u lekker Frans eten langs een riviertje.
Onderweg kunt u natuurlijk ook stoppen voor een picknick. 

Kindvriendelijk, Uitstapjes, Lavendel

Gieren spotten bij het dorp Remuzat


Bij het dorp Remuzat voorbij Nyons kunt u als u het treft heel indrukwekkende gieren bewonderen. Tegen steile toestanden leven er een heel stel gieren. U moet u auto neerzetten op de parkeerplaats en daarna een stuk lopen richting een plateau waar vandaan u het beste de gieren kunt spotten. Alleen de rit er naartoe is al de moeite waard. Voordat u bij de parkeerplaats aankomt treft u aan de rechterkant van een scherpe bocht naar links een mooie picknickplaats aan met picknicktafel.
Bekijk hier de website om alvast de diersoorten te ontdekken. Vergeet vooral uw verrekijker niet!
www.vautoursenbaronnies.com

Attractie, Kindvriendelijk, Uitstapjes

Bezoek aan de krokodillen farm bij Pierlatte


Vlakbij Pierrelatte bevindt zich La Ferme aux Crocodiles. Er bevinden zich meer dan 350 krokodillen in een serre van 8000 m2. Naast de krokodillen zijn er ook landschildpadden te bewonderen. Het is 365 dagen per jaar geopend. Van begin maart tot het eind van september van 9:30 tot 19:00. Van begin oktober tot het eind van februari van 9:30 tot 17:00. De entree kosten zijn gratis voor kinderen tot 3 jaar. Van 3 tot 12 jaar kost het 8 euro en voor volwassen 13 euro.
De reisafstand vanuit Entrechaux is 48 km.
Bezoek de website voor meer info www.lafermeauxcrocodiles.com 

Attractie, Kindvriendelijk, Uitstapjes

Faciliteiten in de omgeving

  • Bakker in Entrechaux op  1 km afstand
  • Mini supermarkt in Entrechaux
  • 2 Bars en 3 restaurants in Entrechaux
  • Supermarkten in Vaison la Romaine op 6 km
kaart van frankrijk

Wij bevinden ons in het zuiden van Frankrijk op 40 km van Avignon en 120 km van Marseille.
Het is hier heuvelachtig met veel bossen, pittoreske dorpjes, wijngaarden en olijfgaarden en de Mont Ventoux die overal bovenuit steekt.

van harte welkom

wij 2 in colombia

Vriendelijke Provencaalse groeten,
Judith Derksen & Frank Molenaar
1250 Chemin du Seguret
84340 Entrechaux

submenu

© Mas Tour du Monde 2014-2022 - unieke eclectische vakantiewoning - zwembad - Provence

> privacy: we verzamelen geen gegevens van bezoekers (analytics) op onze website