dentellen panorama

Gasten blog over de omgeving van de Mont Ventoux

Water tappen voor de Mont Ventoux beklimming

water mont ventoux malaucene
Voor het begin van de beklimming van de Ventoux heb je in ieder geval minimaal 2 volle bidons nodig. Als je de beklimming vanaf Malaucene wilt doen en niet ter plekke gaat beginnen dan kan je in een zijstraat van de doorlopende weg bij tanken. Het straatje heet Rue Cabanette en zit tegenover de weg naar Beaumont de Ventoux. Het fontein bevindt zich voor het pand waar La Cabanette op staat. Hiermee heb je gelijk een prachtig zicht op het oude pand ernaast (zie foto). Natuurlijk kun je overal waar een fontein is de bidons aanvullen maar let op dat er niet staat "non potable".

Mont Ventoux

Het departement de Vaucluse in de Provence


Het departement Vaucluse is een onderdeel van de Provence in Zuid Frankrijk. Het bestaat uit meer dan 357.000 ha. Hiervan heeft bijna de helft een agrarische bestemming. De Vaucluse bestaat verder voor 43% uit bossen. Een overgrote deel van het agrarisch gebied is wijnbouw waarbij het aandeel van biologische wijnbouw steeds meer toe neemt.

Auto parkeren in Avignon

avignon parkeren
Een bezoek aan het mooie Avignon kan heel comfortabel en betaalbaar zijn als u de auto parkeert in de pakeergarage vlakbij het pauselijke paleis. De parkeerplaats heet Palais des Papes. Als u langs de rivier de Rhone de stad in rijd dan moet u links afslaan net voor de Pont d'Avignon. Vanuit de parkeergarage komt u gelijk op het prachtige plein rond het paleis. De kosten zijn 1/4 h = 0.40 € (2018). Er is ook een gratis parkeerplaats net buiten de oude binnenstad. U ziet hem links liggen voordat u de stad in rijd. Hij heet Parking des Italiens. Hiervandaan rijdt heel regelmatig een gratis shuttelbus naar het centrum.

Avignon

Pastis 51 de pastis van Zuid-Frankrijk


Pastis 51 is een aperitief likeur uit Marseille in het zuiden van Frankrijk met als basis steranijs. Verder bevat de drank extracten van aromatische Provençaalse kruiden, water, zoethout en de kolanoot. Pastis 51 is HET merk van het zuiden. Provençalen geef af op Ricard dat wordt gefabriceerd in het noorden. De laatste jaren zijn er 2 nieuwe varianten op de markt gebracht. Pastis Rosé met extracten van rood fruit en Pastis Glacial met mint smaak.
Bij deze 4 verschillende manieren van bereiden.
La classique
De eerste manier om de pastis gebruiken is de meest gebruikte. Doe hiervoor pastis (2 cl) in een glas en voeg hieraan 10-14 cl gekoeld water toe. Daarna twee ijsblokjes. Belangrijk is om altijd het ijs toe te voegen na het toevoegen van water en nooit het tegenovergestelde.
À l’ancienne
Bij deze methode behoord u een glas uit de vriezer te nemen om er ijskoud water in te doen. Hierna voegt u de pastis toe. De hoeveelheid van de laatste behoord zes tot tien keer minder te zijn dan water. Het beste kunt u hiervoor een doseerdop gebruiken om de juiste verhouding te krijgen.
À la Marcel
Voor de "Marcel" methode dient u gewoon 4 cl pastis in een glas in een glas te doen om het zo op te drinken. De halve dosis van pastis (2 cl) "Jaune", een “flan” of een "mummie" genoemd.
À la Parisienne
De zogenaamde "à la Parisienne" methode ontstaat door eerst 2 cl pastis in te schenken en hier ijsblokjes aan toe te voegen. Pas hierna voegt u gekoeld water toe.

U kunt de fles pastis beter niet in de vriezer bewaren. Zodra u aan de ijskoude pastis ijsblokjes toevoegt bevriest de anethole (een bestandsdeel verkregen van anijs en venkel) wat een ongunstig effect heeft op de smaak.
À votre santé!

De film Ventoux van Bert Wagendorp


Voor zover u hem nog niet heeft gezien...een leuke film om te bekijken naast het lezen van het boek. Hiermee komt u helemaal in de stemming om de Mont Ventoux zelf te beklimmen. Een leuk detail is dat er vlakbij onze vakantiewoningen scenes op de camping zijn opgenomen.

Mont Ventoux

Toeristenbureau van Vaison la Romaine


Het toeristenbureau is vanzelfsprekend een locatie om veel informatie over te omgeving te verkrijgen. Het bevind zich in het centrum van Vaison la Romaine ter de hoogte van het begin van de Provençaalse dinsdag markt. Tegenover de ingang bevind zich ook de entree van de Romeinse opgravingen en ook het elektrische treintje vertrekt hiervandaan voor een tour door de stad.
Let er bij een bezoek op dat het tussen de middag gesloten is van 12h tot 14h.
Gemiddeld geopend van 9h30 - 12h en 14h - 17.45

Klik hier om de exacte afwijkende seizoenstijden te bekijken (in het Frans)

Het aantrekkelijke licht van de Provence


foto: persoonlijk voorbeeld van het heldere voorjaarslicht
De onderstaande beschrijving van de Provence in het engels heb ik gevonden in het blad de Holland Herald aan boord van een KLM vlucht van Marseille naar Amsterdam. Hij beschrijft voor ons heel goed de aantrekkelijkheid van de Provence. De auteur heb ik niet genoteerd dus ontbreekt de juiste bronvermelding.

I often wondered what is about Provence in the south of France that inspired Van Gogh's finest paintings. Essentially it's the light, created by the climate here. The Mistral is a stiff wind that blows over the Rhone Valley from the Alps. It sweeps the sky clear of clouds and moisture, creating pure blue air. Unlike the tropics, there is no mist to damper and mute the vivid, primary, contrasting colours. As the Romans also discovered, Provence also has a high water level, good irrigation and lush fertility for a Mediterranean climate. Voilet fields of lavender, yellow fields of wheat, green meadows dotted with red poppies and bordered by oleanders all flourish here in the heat and light. It is something that can only be appreciated when you see it for yourself.

Wanneer sjirpt de cigale in de Provence ?


Ze brengen het karakteristieke tsjirp geluid van de Provence in de zomer. Bij een minimale temperatuur van 22 graden beginnen alleen de mannetjes het "krekel" geluid te maken. Ze zijn tussen de 2 en 8 centimeter groot en dus moeilijk te spotten.

Faciliteiten in de omgeving

  • Bakker in Entrechaux op  1 km afstand
  • Mini supermarkt in Entrechaux
  • 2 Bars en 3 restaurants in Entrechaux
  • Supermarkten in Vaison la Romaine op 6 km
kaart van frankrijk

Wij bevinden ons in het zuiden van Frankrijk op 40 km van Avignon en 120 km van Marseille.
Het is hier heuvelachtig met veel bossen, pittoreske dorpjes, wijngaarden en olijfgaarden en de Mont Ventoux die overal bovenuit steekt.

van harte welkom

wij 2 in colombia

We ontvangen u graag als gast.

Vriendelijke Provencaalse groeten,
Judith Derksen & Frank Molenaar
1250 Chemin du Seguret
84340 Entrechaux

submenu

© Mas Tour du Monde 2014-2021 - vakantiewoningen - zwembad - Provence

> privacy: we verzamelen geen gegevens van bezoekers (analytics) op onze website